2025-05-05 | Lästid: 2 min Nordpool, Elhandel, Spotpriser

Skillnaden mellan spotpris och terminspris – vilken prissättning påverkar ditt elavtal?

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

När du väljer elavtal kan termer som spotpris och terminspris dyka upp – men vad betyder de egentligen och hur påverkar de din elkostnad? I detta blogginlägg reder vi ut skillnaden mellan spotpris och terminspris, och hjälper dig förstå vilken prissättning som ligger till grund för olika typer av elavtal.

Vad är spotpris?

Spotpris är det aktuella marknadspriset på el för varje enskild timme. Priset bestäms dagen före leverans på elbörsen Nord Pool, baserat på utbud och efterfrågan på el i realtid.

  • Rörliga elavtal följer spotpriset. Din kostnad kan därför variera från månad till månad, beroende på hur elmarknaden utvecklas.

  • Spotpriser är ofta lägre under perioder med hög produktion (t.ex. blåsiga dagar eller vårflod) och kan bli höga vid hög efterfrågan eller produktionsstörningar (t.ex. kalla vinterdagar).

Exempel:
Om det blåser mycket en natt och efterfrågan är låg, kan spotpriset bli extremt lågt eller till och med negativt. På vintern när många använder el för uppvärmning kan spotpriset däremot skjuta i höjden.

Vad är terminspris?

Terminspris är ett framtida fastställt pris på el, som sätts genom handel på finansiella marknader, t.ex. Nasdaq Commodities. Det speglar marknadens förväntningar på elpriset över en viss framtida period, till exempel nästa kvartal eller nästa år.

  • Fasta elavtal baseras på terminspriser. När du tecknar ett fast avtal låser du ett pris som beräknats utifrån dessa framtidskontrakt, plus påslag från elbolaget.

  • Terminspriser påverkas av prognoser om väder, bränslepriser, politiska beslut och marknadens riskbedömning.

Exempel:
Om vintern ser ut att bli kall och vattenmagasinen låga, kan terminspriserna stiga kraftigt även om dagens spotpriser är låga.

Vilken prissättning passar dig bäst?

  • Ett elavtal som följer spotpris passar dig om:
    Du vill ta del av marknadens prissvängningar och är flexibel med din elanvändning. Genom att använda el under timmar med lägre priser kan du sänka din elkostnad över tid – men du behöver också vara beredd på tillfälliga pristoppar.

  • Ett elavtal som baseras på terminspriser (fastprisavtal) passar dig om:
    Du vill ha trygghet och förutsägbarhet i din ekonomi, och är beredd att eventuellt betala lite mer för att undvika prissvängningar.

Slutsats

Både spotpris och terminspris spelar en viktig roll på elmarknaden – men de påverkar ditt elavtal på olika sätt. Genom att förstå skillnaden kan du välja ett avtal som passar din livsstil, riskvilja och ekonomiska planering. Oavsett vilket alternativ du väljer är det smart att regelbundet jämföra elavtal och hålla koll på marknadsläget för att göra bästa möjliga val.

Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.

  • Snabbt
  • Enkelt
  • Kostnadsfritt

Vad är en aggregator – och hur påverkas du som användare?

När elnätet belastas hårt, till exempel under kalla vintermorgnar, behöver det avlastning – snabbt. Samtidigt vill allt fler hushåll och företag vara med och bidra till ett mer hållbart energisystem. Här kommer aggregatorn in i bilden. Men vad gör en aggregator, och hur kan du som konsument tjäna pengar genom att vara flexibel med din el? Här förklarar vi hur det fungerar.

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Lästid: 2 min Elhandel, Elmarknad Publicerad: 2025-05-21 Läs inlägg

Vad är en ursprungsgaranti och hur påverkar den ditt elavtal?

När du jämför elavtal stöter du ofta på begrepp som "100 % förnybar el" eller "grön el med ursprungsgaranti". Men vad betyder det egentligen – och hur vet du att elen du använder faktiskt kommer från förnybara källor? Svaret stavas ursprungsgaranti. I detta blogginlägg reder vi ut vad en ursprungsgaranti är, hur den fungerar och varför det är viktigt att förstå i samband med ditt elval.

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Lästid: 2 min Elhandel, Elmarknad Publicerad: 2025-05-20 Läs inlägg

Batterilagring i hemmet – är det värt investeringen?

Allt fler hushåll installerar solceller, men intresset växer också för att komplettera med batterilagring. Ett hemmabatteri kan lagra överskottsel från solpanelerna och optimera elanvändningen – men är det verkligen värt investeringen? I detta blogginlägg går vi igenom hur batterilagring fungerar, vilka fördelar och nackdelar som finns, och när det kan löna sig.

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Lästid: 2 min Elhandel, Energilagring, Elmarknad Publicerad: 2025-05-20 Läs inlägg