Elpriset under februari 2023 har varit lägre än förväntat. Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, förutspår att priset kommer att förbli på denna nivå, eller möjligen sjunka ytterligare. Den milda vintern har bidragit till att elmarknaden har lugnat ner sig markant.
Efterfrågan på gas har minskat och lagernivåerna är nu på rekordnivåer för denna tid på året, vilket i sin tur ger lägre priser på el. Detta enligt Johan Sigvardsson på Bixia.
Den svenska vintern har också varit mild och vi har haft mycket förnybar produktion under både januari och februari, säger han. "Detta har hjälpt till att dämpa våra priser."
Inför våren och sommaren kan man därför slappna av, enligt Johan Sigvardsson, eftersom elförbrukningen också kommer att minska i takt med att temperaturen stiger.
Snittpriset för februari månad låg spotpriset runt 50 öre per kilowattimme (kWh) i Elområde SE01 och SE02 (Norrland). För att hitta ett lägre pris i elområde 2, det vill säga södra och mellersta Norrland, behöver man gå tillbaka till juli 2022, då priset låg på 22 öre/kWh.
Detta genomsnittliga spotpriset är särskilt intressant för de med rörliga elprisavtal men även fasta elavtalet har gått upp i pris i samband med de höga spotpriserna.
I Elområde SE03 (Svealand och norra Götaland) var snittpriset strax över 80 öre/kWh enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är i stort sett samma pris som i oktober 2022. För att hitta ett lägre månadspris måste man gå tillbaka till hösten 2021.
I Elområde SE04, Sydsverige, landade februaripriset på drygt en krona, det lägsta sedan oktober 2022.
Utöver NordPools spotpris tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på ungefär 1:50 kronor per kilowattimme. Om du vill följa spotpriset kan du göra det på vår sida där vi visar spotpris med dagliga uppdateringar.
Jämför timpris elavtal
Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.
- Snabbt
- Enkelt
- Kostnadsfritt
Bidrag solceller: Avdrag & Bidrag för solceller
Att investera i solceller är inte bara ett steg mot en mer hållbar framtid, det kan också vara ekonomiskt fördelaktigt. Tack vare bidrag och avdrag kan du minska kostnaden för installationen och snabbare se avkastning på din investering. Här går vi igenom vilka ekonomiska stöd som finns tillgängliga 2024 och hur du kan ta del av dem.
Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare
Solcellsbidrag: Avdrag för Solceller och Batterier 2024
Investeringen i solceller och energilagringssystem blir allt mer attraktiv tack vare de ekonomiska stöd som finns tillgängliga i Sverige. Det gröna skatteavdraget är det främsta sättet för hushåll att få en betydande rabatt på installationen av både solceller och batterier. Här förklarar vi hur du kan dra nytta av avdraget och vad som gäller 2024.
Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare
Skatteavdrag solceller: ROT- & Skatteavdrag
Att investera i solceller är inte bara bra för miljön utan kan också ge betydande ekonomiska fördelar tack vare tillgängliga skatteavdrag. I Sverige finns två huvudsakliga avdrag för privatpersoner: grönt skatteavdrag och ROT-avdrag. Beroende på dina behov och installationens omfattning kan dessa avdrag minska kostnaderna avsevärt. Här går vi igenom allt du behöver veta inför 2024.
Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare